כותב המאמר: toupgradeco | תאריך פרסום: 24 במרץ 2022

בחנות, במחסן או במשרד – מדפי מתכת הם מהפתרונות הטובים והנוחים ביותר לאחסון ולסידור של מוצרים שונים. כתוצאה מהיעילות הברורה שלהם, העלות המשתלמת והעמידות הגבוהה – רבים מאיתנו עושים שימוש במדפי מתכת לצרכים שונים. אולם בעת התקנת מדפי מתכת עלינו לזכור כי לא כל שיטת ניקיון מתאימה לניקוי קבוע שלהם – וכי אם ננקה את המדפים בצורה שגויה אנחנו עלולים לגרום להם לנזק.

סיכמנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת על ניקיון מדפי מתכת – וריכזנו 5 טיפים בסיסים ושימושיים שיסייעו לכם לשמור על מדפי המתכת שלכם מצוחצחים, תקינים ומבריקים בדיוק כמו ביום שבו הם הותקנו לראשונה.

5 טיפים לניקיון נכון של מדפי מתכת

האויב מספר אחת: קורוזיה

קורוזיה (או בעברית: שיתוך) היא תהליך כימי של חמצון חומרים, בעיקר בעקבות חשיפה לאוויר או למים. במסגרת תהליך הקורוזיה, על המתכת תופיע חלודה – והשכבה החיצונית של המתכת עלולה להתפורר או להיסדק לאורך זמן.

למרבה המזל, יש לנו כמה פתרונות שימושיים למאבק בקורוזיה. הפתרון הנפוץ ביותר נקרא גלוון. זהו תהליך במסגרתו אנו מצפים משטח מברזל או מפלדה בשכבה דקה של אבץ – וכך מעניקים לחומר עמידות מפני קורוזיה. פתרון אחר הוא שימוש בפלדת אל חלד (המכונה גם נירוסטה) – סגסוגת מיוחדת שנהנית מעמידות גבוהה לקורוזיה.

במקרה שבו אנחנו עושים שימוש במדפים תעשייתיים שעברו תהליך גלוון – עלינו להקפיד שלא לפגוע בשכבה החיצונית שלהם. מכה חזקה, שריטה של פני השטח של המדף או שפשוף חזק מדי עלולים להוריד את שכבת האבץ החיצונית – וכך לחשוף את המדפים שלנו לקורוזיה המזיקה.

טיפים לניקוי מדפי מתכת

  1. עשו שימוש בחומרי ניקיון מתאימים מדי: מסירי שומנים חומציים או חומרי ניקוי חזקים מדי עלולים לפגוע בשכבת האבץ שאחראית לגלוון. לכן, מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי עדינים יותר – או לחילופין במטלית ומים. ככלל אצבע, כדאי לרכוש חומרים שנועדו במיוחד לניקוי משטחי מתכת – או אפילו חומרי ניקוי שמיועדים במיוחד למדפי נירוסטה (במקרה שמדפים מודולריים עשויים מנירוסטה).
  2. אל תשפשפו את המדפים בכוח רב מדי: כאמור, מכות או שריטות עלולות לפגוע במדפים שלנו. הימנעו לחלוטין משימוש בצמר פלדה או במטליות שעלולות לשרוט את משטח המדף. מטלית פשוטה תעשה את העבודה באותה רמת יעילות – אך מבלי הסיכון והנזק.
  3. אל תעשו שימוש בכפות גדולה מדי של מים: מים נחשבים לחומר בלתי מזיק, אך הם עלולים להאיץ בצורה ניכרת תהליכי קורוזיה. גם כאשר אנחנו עושים שימוש במים מומלץ לעשות זאת במידה (מטלית ספוגה במים) ולהימנע מהצפה של המדפים במים.
  4. הקפידו להסיר אבק ולכלוך מהמדף: אי אפשר להסתפק בניקיון של הפריטים שמונחים על המדף – עלינו לנקות גם את המדף עצמו. גם אבק יכול לפגוע במדפים שלנו – ולהשפיע לרמה גם על רמת הניקיון והסטריליות של החלל עצמו.
  5. פרקו את המדפים והרכיבו אותם מחדש: באופן טבעי, זו לא משימה שאותה נבצע באופן קבוע. אולם פעם בשנתיים, שלוש שנים או חמש שנים – מומלץ לפרק את המדפים ולהרכיב אותם מחדש. בצורה כזו נוכל לחזק את הברגים והחיבורים, לוודא שתקינות המדפים לא נפגעה וכן לנקות אזורים נסתרים במדפים (בצד האחורי או התחתון שלהם) שאינם חשופים לנו ביומיום.

לסיכום, ניקיון של מדפי מתכת הוא לא מדע טילים ולא אמור להיות מסובך מדי – אך מומלץ לעשות אותו בצורה מושכלת לאחר שהכרנו את הטיפים הבסיסיים בנושא. בשורה התחתונה, מטלית עם מים וחומר ניקוי שמותאם למדפי מתכת יעשו את העבודה.

מאמרים שכדאי לקרוא...