כותב המאמר: toupgradeco | תאריך פרסום: 4 בנובמבר 2024

בתקופה של האטה כלכלית מתמשכת לזמן בלתי מוגדר, מנהלי מחסנים ומרכזי הפצה רבים נתקלים במחסור במקום פנוי לאחסון וטיפול בסחורות עקב הגדלת היקף המלאי. הסיבה לכך היא מגמה של ירידה בביקוש הצפוי או המתוכנן והגעת משלוחים מתוכננים של מוצרים שיש לאחסן במחסן עד למכירתם. מצב כזה נפוץ למדי, ומכיוון שאנחנו מכירים אותו היטב, נותרת רק אפשרות אחת – לחפש מקום פנוי בשטחי האחסון הקיימים, ורצוי ללא עלויות נוספות או משמעותיות.

מאיפה להתחיל

כפי שנאמר לעיל, אין לחכות לבעיות רציניות ומצבי משבר כדי לחפש מרחב פנוי במחסן למיקום נפח מלאי שגדל באופן בלתי צפוי. אם תתעוררו ברגע שזה כבר קרה, תישאו בהוצאות גדולות פי כמה, כי בזמן שתעסקו בחיפוש מקומות למיקום, הסחורות יהיו איפשהו: לא פרוקות בתחבורה, ממוקמות באזורי תפעול ומעברים, על רמפות טעינה ופריקה, או לבסוף, פשוט בחוץ. אובדן והשחתת סחורה, עיכובים בביצוע הזמנות לקוחות, יחס שלילי של הצוות להנהלה, תקלות בציוד ומכונות ואולי אפילו עצירה מוחלטת של פעילות המחסן לזמן מה – התוצאות יותר מרציניות אם לא תהיו מוכנים לעלייה חדה במלאי במחסן שלכם.

דרכים ליצירת מרחב פנוי

יש דרכים רבות לפתרון בעיות של יצירת מרחב פנוי במחסן. במסגרת מאמר זה נדון רק בחלק מהן. חלק מהדרכים כוללות רק שינויים בתקנות של תהליכים ונהלים, אחרות דורשות השקעות קטנות או לא דורשות השקעות כלל, ואחרות מניחות רכישת ציוד או מכונות עם פרספקטיבה קצרת טווח להחזר ההשקעה.

איך ליצור מרחב פנוי במחסן?

שלב 1. קחו שליטה על המלאי שלכם.

שלב 2. פתחו אסטרטגיה או כללים מסוימים לחלוקה של מוצרים ספציפיים שיכולים להקטין את המלאי הכולל ולהגדיל את תנועת הסחורות.

שלב 3. השתמשו ביכולות של מערכת ניהול המחסן (WMS) שלכם.

שלב 4. מצאו מרחב פיזי קיים שאינו דורש עלויות נוספות או משמעותיות.

שלב 5. קנו ציוד מחסן ומכונות הדורשים השקעות קטנות או השקעות עם מדד החזר גבוה.

אין מרחבים ריקים

מצאו מרחב פיזי קיים שאינו דורש עלויות נוספות או משמעותיות. נתחו אזורי רציפים (שערים), אזורים המספקים שירותים נוספים ללקוחות. ייתכן שחלק מהרציפים (שערים) אינם בשימוש או בשימוש נדיר: ניתן לשנות זמנית את הייעוד של מרחב השערים (רציפים) הללו לאזור אחסון. באזור לייצור שירותים נוספים ניתן למזער את העבודה השוטפת ולפנות מרחב לאחסון זמני.

בדקו אם יש מרחב פנוי בין הסחורה המאוחסנת בתאים לבין התקרה או מערכת הספרינקלרים לכיבוי אש (אם יש כזו במחסן שלכם) ברמות העליונות של המדפים: צרו משטח (פלטה) עם סחורה בגובה, מעל לרמה הסטנדרטית.

כמו כן, בדקו את האפשרות לאחד שני תאים או יותר באותה רמה של מדף לאחד (בדרך כלל עם מוצרים מאותו מק"ט): בכך תסלקו את המרחב הריק של מרווחים טכניים בין משטחים (תאים). אם יש לכם אחסון רצפתי במחסן, שקלו את האפשרות (אם מאפייני המוצרים מאפשרים זאת) לערימה רב-שכבתית: מומלץ לבצע ערימה בצורת פירמידה, שבה המשטח (פלטה) העליון מונח על שני התחתונים במרכז, ובכך הערימה מתייצבת ונעשית יציבה יותר. אם יש לכם בבעלותכם נגררים או מכולות שאינם בשימוש, תוכלו למקם אותם בשטח החיצוני של המחסן (מרכז ההפצה) שלכם ולהשתמש בהם לאחסון זמני של מלאי. אם אין, שקלו את האפשרות לשכור נגררים או מכולות לתקופות של עלייה משמעותית במלאי, ותקופות שבהן מרחב פנוי למיקום מלאי הופך לבעיה רצינית.

ובמקרה קיצוני ביותר, ניתן להשתמש במרחב של חדר טעינת ציוד (אם יש אפשרות להוציא כבל טעינה לציוד המותקן מחוץ לחדר). בכל המקרים של ארגון אחסון זמני שנדונו בסעיף זה, זכרו שיש להקצות כתובת נפרדת לכל מקום אחסון, לשקף אותה במערכת ניהול המחסן כדי שהמערכת תעקוב אחר כל תנועות הסחורות. אם נוצרו אזורי אחסון זמני נפרדים, לא יהיה מיותר להקצות לאזורים אלה איזשהו קידומת (לדוגמה, אזור "F") ולסמן אזור זה באופן ויזואלי ברור.

שיטות הן רבות, אבל מה לבחור–תלוי ספציפית במקרה שלכם. אנו באפגרייד תמיד מוכנים לייעץ ולעזור בארגון נבון של מחסניכם. צרו עמנו קשר עוד היום ויחד נראה לאן להתקדם!

מאמרים שכדאי לקרוא...